Participatietraject “Living Safe and Well” voor meer verkeersveiligheid

26 maart 2020 |

Hoe zorgen we voor een betere verkeersveiligheid in onze straat? De gemeente Jette en het wijkcomité van de Wemmelsesteenweg slaan met het project “Living Safe and Well” de handen in elkaar voor meer verkeersveiligheid. Tijdens de Week van de Mobiliteit, werken ze samen acties en interventies in de publieke ruimte uit om bewoners en gebruikers van de straat te sensibiliseren en te mobiliseren.

Cityspark kreeg de vraag om de verschillende actoren te begeleiden om expertise, inzichten en outcomes na de experimentele fase te delen, te visualiseren en duurzaam te verankeren.
Tijdens een semi-gestructureerd werkmoment, co-creëerden we een transparant kader en gedeelde doelstellingen. We begeleidden alle actoren bij de evaluatie en besluitvorming met visualisatie en actieve pictoplay-methodieken.
Met een groepscoachingsgesprek, begeleidden we de verantwoordelijken tot een multi-stakeholders plan van aanpak met acties op korte en lange termijn voor een veilige leefstraat.

“De aanpak van het atelier was motiverend en liet toe om op een open en andere manier deel te nemen, na te denken, uit te wisselen. Door externe ondersteuning was het mogelijk om buiten de kaders te denken, niet vast te lopen na ervaringen en beperkingen uit het verleden. “

“Het was nieuw voor de mobiliteitsdienst om op een participatieve manier te werken, het was interessant om beter te zien en te begrijpen hoe het kan werken.”

“De methoden kunnen in andere contexten en over andere onderwerpen worden gebruikt.”